неделя, 27 ноември 2011 г.

Chickenfoot: Chickenfoot III: Хардрок без аналог

Рядко харесвам цял албум от първо слушане. Е, това се случи с албума на Chickenfoot, Chickenfoot III. Слушането му бе едно наистина вълнуващо хардрок преживяване.  Те са сравнително млада група, ако погледнем от годината на създаването им през 2008. Иначе в нея членуват добре познати имена, като започнем с фронтмена Сами Хагар, подвизавал се във Van Halen, Джо Сатриани, истински китарен виртуоз, Чад Смит, който реши временно да се оттегли от бандата, за да запише I'm With You с RHCP, и Майкъл  Антъни, басист, който също идва от Van Halen. Сами разбирате каква машина за рок за създали четиримата и това личи от втората им тава Chickenfoot III. Песни като Lighten Up, Dubai Blues, Different Devil са ясно доказателство за това.

Last Temptation е първото парче в албума, което е уводът в този страхотен албум. Това е едно грабващо парче. Има мощно звучене, което Джо Сатриани създава. Освен това солото му е доста вдъхновяващо, както и това в песента Alright Alright- втората песен. Звучи лятно и хитово, изпълва с позитивизъм и веселост.
Една от най-добрите песни в тавата е Up Next. Добър, завладяващ ритъм и риф. Кара слушателя да поклаща глава в унисон с китарата. Всеки един от музикантите дава своето, за да стане песента толкова добра, ритъм машината на Антъни, Смит и Сатриани е точна, кратка и ясна, без претенции да е нещо супер сложно, и въпреки това е изключително добро. Не споменах нищо за Сами Хагар, който се справя блестящо и тук. Come Closer e по-различно от останалите, парче. Грабна ме още от първите няколко секунди, и това навярно се дължи на емоцията, която блика, молбата, апелът, нежността, привързаността, които са скрити в текста.  Сами Хагар е белстящ в Come Closer, безспорно това парче е шедьовър на модерния рок. 
Three And a Half Letters е песента, която символизира бунта на средностатистическия американец, на борбата му в свят, който е в криза (не само финансова, ами и морална, емоционална и т.н.) Наскоро се сдоби и със социално ангажиран видеоклип, който цели да покаже именно тези социални и лични проблеми, които съпътстват всеки в живота.
Вече сигурно се питате: 'Е няма ли сингъл от този албум?". Да, има. Това е Big Foot, първият и единствен, поне засега,  сингъл от албума. Това е поредната готина хардрок композиция с ръмжащия фендер на Сатриани. Big Foot също има видео, но малко по-различно - някак безумно, с човек, облечен като гигантско пиле, с ужасни маниери, доста грубоват, но гледайте го, ще се забвлявате.
Something Going Wrong звучи уестърнски, леко кънтри, или по-скоро някакъв тип саутърн рок. Силно парче, с добър аранжимент. Но най-динамичното, мощно и хард парче е No Changes - истинска рок вихрушка от ритъм и солата на Сатриани. Текстът на Хагар също не е за подценяване.
Заключението ми е, че Chickenfoot III е силен албум, с песни, които имат потенциал да станат хитове. Песни, без аналог. През цялото време, докато слушах албума, нито една песен не ми напомни на  нещо слушано преди. Ако сте фенове на класическия хардрок и техничните сола, хвърлете по едно око на този албум. 

Връх: Up Next, Come closer, Big Foot, No Changes


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога

Последователи